Zwarte Piet is racisme? Says who?

De ‘Zwarte Piet is racisme’ discussie is niet mijn discussie. Ik houd me er van afzijdig en vind: heb wel wat beters met mijn tijd en energie te doen dan me gediscrimineerd te voelen door hoe men een sprookjesfiguur beziet.Maar mijn mening is gevraagd. Als neger. Nu heb ik eerder al een hele post gewijd aan het feit dat ik het heel irritant vind als men mijn mening vraagt vanwege mijn afkomst. Maar zoals ik daar al constateerde, ik koketteer met mijn zogenaamde ONIDHschap dus dan moet ik ook niet piepen als men dan vraagt: wat vind JIJ er nou van.

 

Nou dit.

 

Roepen in het hier en nu dat Zwarte Piet racisme is, getuigt wat mij betreft van moedwillig willen blijven hangen in een slachtofferrol. En ja, ik weet heus wel dat de redenen waarom die knecht zwart ziet, alles met etniciteit te maken heeft. En niets met het feit dat hij zich door schoorstenen moet wurmen.

 

En dat Zwarte Piet de Nederlandse variant van Black Face is en daardoor voor de Curaçaoenaar of Surinamer die erg bezig is met het bezoedelde koloniale verleden een argument om het afgeschaft te willen, snap ik ook wel. En ik begrijp hun pijn. Alleen is het niet mijn pijn. Want het kolonniaal verleden en de slavernij is een (historisch) gegeven. Ik weiger het van invloed te laten zijn op mijn leven nu. Want ik identificeer me niet met die zwarte gast en alles wat daarmee wordt geassocieerd. En laat me dit door anderen ook niet aanpraten.

 

Overigens: ik heb best een keer of wat meegemaakt dat iemand in mijn face tegen me roept: ga terug naar je land. Daar kan ik dan wel boos om worden. En verdrietig. En dan is Zwarte Piet echt the least of my worries.

Advertenties
Comments
3 Responses to “Zwarte Piet is racisme? Says who?”
  1. Xaviera schreef:

    ben het niet met je eens. Maar ik zie je vanavond 🙂 Dus misschien kan ik er dan stiekem een pietsie discussie doorheen leuren als je niet oplet 😀

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] groter dan mezelf. Kon ik tot vorige week volstaan met te verwijzen naar dit al in 2011 geschreven blogje (want toen vroeg men me ook al, tot vervelens toe, wat IK als ONIDH zijnde ervan vond), sinds […]Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: